Mirosul gutuilor coapte si aroma dulcetii proaspete de gutui sunt inconfundabile.
Ingrediente dulceata de gutui:
600 g gutui curatate
1 kg zahar
500 ml apa
100 g glucoza
zeama de la o lamaie
optional: 1 plic zahar vanilat
1 kg zahar
500 ml apa
100 g glucoza
zeama de la o lamaie
optional: 1 plic zahar vanilat
Modul de preparare a retetei:
Gutuile bine coapte se mai tin 2-3 saptamani sa se maturizeze, timp in care va vor delecta cu mirosul lor deosebit.
Se spala si se curata apoi
de coaja.
Se taie in felii si se curata de samburi.
Gutuile au si parti
pietroase, care se indeparteaza tot acum.
Apa, zeama de lamaie, zaharul si glucoza se amesteca pe foc.
Apa, zeama de lamaie, zaharul si glucoza se amesteca pe foc.
Cand siropul fierbe, se adauga
feliile de gutui.
Dulceata de gutui se lasa pe foc mic pana cand gutuile
se inmoaie.
In timpul fierberii gutuile se vor oxida si vor capata o
culoarea rosie.
Daca dorim sa pastram culoarea aurie, gutuile se taie
cuburi mici sau se dau pe razatoarea mare.
Astfel, gutuile vor fierbe
mai repede si isi vor pastra culoarea caracteristica.
Cand dulceata s-a legat si gutuile sunt fierte se stinge focul.
Cand dulceata s-a legat si gutuile sunt fierte se stinge focul.
Se lasa dulceata de
gutui sa se racoreasca in cratita in care a fost facuta, apoi se pune,
calda (nu fierbinte) in borcane.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu