Salata verde ajuta digesti

Verdeturile si legumele de primavara ajuta digestia si sunt ideale pentru o cura de detoxifiere a organismului, la indemna oricui. O salata racoritoare va combina cat mai multe dintre aceste ingrediente, cu tot cu vitaminele si mineralele lor, indispensabile corupului tau, iar salata verde, in special, se va ocupa de tranzitului intestinal si activitatea fiicatului.

Alimente minune anti-îmbătrânire

Sănătatea se menţine cu o combinaţie de alimente, nu doar cu proteine sau crudităţi. Aflaţi ce nu ar trebui să vă lipsească din dietă pentru a trăi mult şi bine. Bazaţi-vă pe legume şi fructe cât mai colorate “Aici intră gama antioxidanţilor, alimentele care luptă cu radicalii liberi, responsabili de îmbătrânire. Vorbim de legume şi fructe cât mai colorate”....

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Salata verde cu masline si rosii

Pentru aceasta primavara, incearca o reteta usoara, din salata verde , rosii si masline. Fa un dressing simplu si bucura-te de verdeata de primavara...

vineri, 18 mai 2012

Ciulama de pui

Ciulamaua cu pui este o reteta de mancare traditionala romaneasca.
Ingrediente ciulama de pui:
1 pui (cca 1kg)
1 ceapa
150 g faina
100 g unt
75g fulgi de porumb
6-7 catei usturoi
patrunjel verde tocat
sare, piper, delikat
optional: 1-2 morcovi, 1/2 telina, 1 radacina de pastarnac sau patrunjel

 Modul de preparare a retetei:
Puiul se curata, se spala, se taie in bucati si, impreuna cu ceapa, se pune la fiert in apa cu sare sau delikat. Daca folosim si zarzavaturi, acestea se pun la fiert impreuna cu carnea, apoi cand sunt fierte se scot si se servesc cu alte mancaruri.
Separat, intr-o cratita, se pune faina in untul incins si dupa ce se rumeneste putin, se stinge cu zeama in care a fiert pasarea, amestecand continuu sa nu se faca cocoloase. Dupa 10 minute se adauga fulgii de porumb si se mai fierbe 15 minute. Daca este nevoie se mai adauga supa.
Cand totul este fiert, se pune usturoiul pisat, carnea de pui taiata in bucati, verdeata si se mai da intr-un clocot. Ciulamaua de pui se serveste presarata cu verdeata tocata.

Pui vanatoresc

Pui vanatoresc sau Pollo cacciatore, cum este cunoscut in Italia, este un preparat gustos si aromat.
Ingrediente pui vanatoresc:
(pentru 4 persoane):
1 pui mare de 1,8kg.,
100g. ciuperci,
2 cepe rosii,
1 catel de usturoi,
1 ardei gras verde,
2 linguri ulei de masline,
3 linguri pasta de rosii,
2dl. vin alb,
400g. rosii din conserva,
sare,
piper,
1 lingura rozmarin uscat,
1 lingura oregano uscat;

 Modul de preparare a retetei:
1. Puiul se spala si se taie in bucati.
2. Ceapa si ciupercile se curata si se taie felii. Usturoiul se curata si se zdrobeste. Ardeiul verde se spala, se scot semintele si se taie julien.
3. Intr-o tigaie mare, in ulei incins, se rumenesc bucatile de pui, pe toate partile, apoi se scot si se tin la cald.
4. In uleiul ramas se caleste ceapa 5 minute, se adauga usturoiul, se calesc impreuna, apoi se pun ciupercile, ardeiul gras si se continua calirea inca 4 minute. Se incorporeaza pasta de rosii, vinul alb, rosiile din conserva, sare , piper, rozmarin si oregano. Se lasa sa dea un clocot, se pun bucatile de pui in tigaie si se fierb toate ingredientele impreuna cca. 40 minute. Daca este necesar, se mai adauga apa.
5. Carnea patrunsa se scoate din tigaie si se aseaza pe un platou. Sosul ramas in tigaie se fierbe inca 5 minute si se toarna peste carne. Preparatul se serveste cu vin alb sec.
Timp de preparare: 65 minute.

Piept de pui cu smantana

 Reteta culinara de piept de pui cu smantana.
Ingrediente piept de pui cu smantana:
  • 0,5 kg piept de pui
  • 0,5 kg ciuperci champignon
  • 1 ceapa mare
  • 1 pahar vin alb
  • 100 g unt
  • 300 g smantana
  • ulei sau untura
  • sare, piper, patrunjel tocat

  

Modul de preparare a retetei:

1. Se incinge grasimea si se caleste un pic ceapa, pana cand devine transparenta.
2. Se taie intre timp pieptul de pui in fasii. Se pune peste ceapa calita si se lasa sa se prajeasca pe ambele parti. Se scot din tigaie si se tin la cald.
3. In sosul din tigaie se pun ciupercile taiate. Se calesc la foc mare, se pune un pahar de vin si sare. Cand au scazut, se adauga pieptul de pui si se mai lasa 5 minute.
4. Se adauga untul si smantana. Se stinge focul, se potriveste de sare, se condimenteaza cu piper
Pieptul de pui cu smantana este excelent servit cu mamaliguta calda.

Rulada din piept de pui

 
Rulada din piept de pui, branza Gorgonzolla si felii apetisante de sunca.
Ingrediente rulada din piept de pui:
  • 4 piepti de pui, fara piele, dezosati
  • 300 g branza gorgonzolla
  • 20 - 30 felii de sunca (bacon, prosciutto crudo, pancetta)
  • ulei de masline
  • sare, piper

 Modul de preparare a retetei:
Se preincalzeste cuptorul la 200 C.

Se foloseste un ciocan de carne pentru a bate pieptul de pui pana ajunge la grosimea de 1/2 cm, in acelasi mod ca pentru snitelele de pui. Carnea de pui fiind foarte frageda, se recomanda folosirea unei folii de plastic pentru invelirea in prealabil a pieptului de pui, evitandu-se astfel sfaramarea acestuia.

Se aseaza 6 felii de sunca pe un tocator de lemn, una langa cealalta. Se aseaza gorgonzolla in mijlocul pieptului de pui, se condimenteaza si se ruleaza. Se ridica ruloul astfel format si se aseaza pe feliile de sunca. Acestea se infasuoara in jurul ruloului, pentru a-i mentine forma.

Se unge o tava cu ulei de masline, se aseaza ruladele din piept de pui in aceasta si se da la cuptor 20 - 25 de minute.

Ciuperci cu sos Remoulade

 
Ciupercile cu sos Remoulade sunt excelente ca aperitiv.
Ingrediente ciuperci cu sos remoulade:
1 kg ciuperci
1 borcan de maioneza sau: 500 ml ulei, 1 lingura mustar, 2 galbenusuri
1 ceapa mijlocie
1 castravete
1 lamaie
2 oua integi, fierte tari

 Modul de preparare a retetei:
Ciupercile se curata si se spala; se taie ciupercile felii, apoi se fierb in apa cu sare si se strecoara. 

Preparam sosul Remoulade pentru ciuperci: facem maioneza din 2 galbenusuri, 1 lingura de mustar si 500 ml ulei.
 Adaugam la sosul pentru ciuperci o ceapa tocata marunt, un castravete dat pe razatoare, zeama de la o lamaie mare, 2 oua fierte tari date pe razatoare, sare si piper. 
Amestecam sosul Remoulade pana devine omogen, apoi il turnam peste felioarele de ciuperci.
Pentru ciupercile cu sos Remoulade putem folosi ciuperci champignon, ciuperci agaricus, manatarci, ghebe, galbiori sau pastrav de copac (ciupeci Pleurotus).

Mici (mititei) din carne de vaca

Descrierea retetei:
Micii (mititeii) pregatiti dupa aceasta reteta de mici va vor iesi cu siguranta gustosi si suculenti. Micii ii puteti servi cu mustar si neaparat o bere rece. Pofta buna!
Ingrediente mici (mititei) din carne de vaca:
1 kg de carne grasa de vaca, tocata marunt
10 - 15 linguri de supa de carne si oase de vaca
2 lingurite cimbru uscat
1 1/2 lingurita piper proaspat macinat
1 lingurita ienibahar proaspat macinat
10 catei de usturoi pisati
1/3 lingurita chimen proaspat macinat
1 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita suc lamaie
1 lingura ulei
sare

Modul de preparare a retetei:
Carnea de vaca bine tocata se framanta intr-o cratita impreuna cu condimentele si sarea. 
Se adauga bicarbonatul stins cu sucul de lamaie si se amesteca din nou, adaugand treptat cam 1/2 din supa de carne. Supa trebuie sa fie concentrata ca sa lege amestecul de carne tocata. 
Se da amestecul la frigider si se pregateste un mujdei de usturoi, care se amesteca in supa ramasa. 
Se scoate amestecul de carne pentru mici de la frigider si se inglobeaza si restul de supa si mujdeiul de usturoi. 
Pentru a ingloba mai multa supa se bate carnea de masa, ca un aluat de cozonaci. 
Micii trebuie sa inglobeze multa supa, altfel dupa ce sunt facuti la gratar vor fi uscati si tari.

 Daca punem suficienta supa si ii facem pe gratar la jar fierbinte, micii vor iesi suculenti si gustosi. 
Se framanta pasta de mici pana cand se obtine un amestec omogen, apoi se da la frigider pana a doua zi.
 
Se mai framanta o data pasta de mici, apoi se da forma micilor si se ung cu ulei. 
Se pregateste gratarul, iar cand jarul este format se unge gratarul cu putina slanina si se aseaza micii.
 Cand sunt tinuti pe gratar, micii se stropesc cu supa si mujdei de usturoi si se intorc de cateva ori pentru a se praji uniform pe toate partile.
 

Spaghete Carbonara

Descrierea retetei:

Spaghetele Carbonara e o reteta de paste traditional italiene.
Ingrediente spaghete carbonara:
  • 250-400 g kaiser afumat, taiat felii
    • 500 g spaghete fierte
    • 3 catei de usturoi, pisati
    • 4 oua
    • 70 g parmezan ras
    • patrunjel verde tocat
    • busuioc, piper, sare

 Modul de preparare a retetei:

Se fierb spaghetele al dente, conform indicatiilor de pe ambalaj. Se scurg dar pastram cateva linguri din apa in care au fiert, pentru a o adauga la spaghetele carbonara daca acestea ies prea uscate.
Kaiserul se taie rustic si se prajeste 5 minute cu 1 lingura de ulei. 

Daca kaiserul a lasat multa grasime se mai scurge din ea. Se adauga usturoiul tocat si se mai tine pe foc 1 minut. 
Se pun in tigaie si spaghetele si se amesteca. 

Dupa un minut se ia tigaia de pe foc si, amestecand continuu in spaghete, se toarna incet ouale batute in prealabil cu un varf de cutit de sare. 

Cand punem ouale peste paste, spaghetele trebuie sa fie fierbinte, astfel incat ouale sa se intareasca pe paste.
 
Se adauga parmezanul si se amesteca pastele. 
Daca spaghetele sunt prea uscate se stropesc cu apa in care au fiert.

Spaghete bologneze

Descrierea retetei:

O delicioasa reteta de spaghete. Se serveste farfuria de spaghete cu sosul fierbinte deasupra lor si presarate cu parmezan si busuioc proaspat.
 
Ingrediente spaghete bologneze:
250 g spaghete
200 g carne tocata
2 rosii
o ceapa de marime mijlocie
1 ardei gras
1 morcov
1 dovlecel mic
3 linguri ulei
200 ml suc de rosii, busuioc, sare , piper
 
Modul de preparare a retetei:

Se fierb spaghetele conform instructiunilor, in apa cu sare. Cand sunt fierte se scurg si se spala cu apa rece, pentru a nu se lipi intre ele.

Intre timp se oparesc rosiile si se decojesc, se taie cubulete. Se toaca marunt ceapa, usturoiul, ardeiul taiat fideluta, dovlecelul taiat cubulete si rosiile se pun la calit in ulei intr-o cratita. Morcovul se da pe razatoare si se caleste si el. Cand au capatat o culoare aramie se adauga carnea tocata si se tine pe foc iute 5 min, amestecand pentru a nu se prinde.

Se adauga sucul de rosii, 1/2 lingurita busuioc uscat, sare, si se lasa sa fiarba la foc mic, 20 min, acoperind cratita cu un capac. Daca este necesar, putem adauga un pic de apa fierbinte. Cand este gata se gusta de sare, se adauga piper dupa gust.

Se aranjeaza pe o farfurie spaghetele si se pune sos deasupra. Daca va ramane sos, poate fi consumat a doua zi.

Taitei de casa

Descrierea retetei:

Se pot intrebuinta imediat sau se pastreaza in saculet de panza sau punga de hartie si se folosesc la nevoie. Sunt foarte gustosi in supe sau in retetele de gulas.
Ingrediente taitei de casa:
2 oua
300 g faina
2 linguri sifon sau apa
1/2 lingurita sare.

Modul de preparare a retetei:
 
Se cerne faina, se face un loc la mijloc, in care se sparg ouale, se pune apa si sarea, se amesteca mai intai cu o lingurita si apoi cu mana, adaugand putina apa sau faina daca mai este necesar, pentru a obtine un aluat mai consistent.
 
Dupa ce aluatul este bine framantat (daca taiem cu un cutit aluatul se vad mici basicute), se acopera cu un servet si se lasa sa se odihneasca 10-15 minute. 
Se intind apoi doua foi cat se poate de subtire, se lasa sa se zvante 10 minute, se presara cu faina, se ruleaza si se taie taitei cat mai subtiri. Se imprastie apoi taiteii pe masa sau pe un servet si se lasa sa se usuce.
 

Supă de găină cu tăieţei de casă


O reteta de supa de faina cu taitei de casa din: gaina sau pui, morcovi, ceapa, patrunjel, telina, boabe de piper, sare, ou si faina.

Ingrediente:
  • 1/2 găină sau 1 pui mare
  • 3-4 morcovi
  • 1 ceapă
  • 1 rădăcină pătrunjel cu frunze
  • 1 ţelină
  • 10-12 boabe de piper
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • sare
pentru tăieţei:
  • 1 ou
  • 4 linguri faină

Mod de preparare:
Spală oul şi sparge-1 în farfurie, adaugă apă cât încape în coaja de ou, un praf de sare şi faină cât cuprinde ca să frămânţi un aluat tare. întinde cu sucitorul o foaie subţire pe o planşetă pe care presari multă faină. Rulează foaia şi taie cu un cuţit ascuţit fâşii subţiri. Pune-le la fiert în apă cu sare.
Spală carnea şi pune-o la fiert cu apă rece cât s-o aco­pere. După 2-3 clocote, aruncă apa, spală carnea şi oala. Pune carnea înapoi în oală şi adaugă 3-4 l de apă rece şi fierbe-o 1 oră cu 10-12 boabe de piper.
Curăţă morcovii, ceapa, ţelina şi rădăcina de pătrunjel cu frunze, spală-le, taie-le bucăţi mari şi pune-le la fiert în supa de carne. Lasă să fiarbă 45 de minute, după care scoate ceapa şi frunzele de pătrunjel. Sărează, după gust, şi mai lasă să fiarbă 15 minute.
Scoate carnea şi adaugă tăieţeii fierţi separat. Pune pătrunjelul verde tocat fin şi lasă să se odihnească 15 minute. Foloseşte carnea pentru alt fel de mâncare.

Supă de găină cu tăieţei de casă

Supă de găină cu tăieţei de casă

Pofta buna!