Salata verde ajuta digesti

Verdeturile si legumele de primavara ajuta digestia si sunt ideale pentru o cura de detoxifiere a organismului, la indemna oricui. O salata racoritoare va combina cat mai multe dintre aceste ingrediente, cu tot cu vitaminele si mineralele lor, indispensabile corupului tau, iar salata verde, in special, se va ocupa de tranzitului intestinal si activitatea fiicatului.

Alimente minune anti-îmbătrânire

Sănătatea se menţine cu o combinaţie de alimente, nu doar cu proteine sau crudităţi. Aflaţi ce nu ar trebui să vă lipsească din dietă pentru a trăi mult şi bine. Bazaţi-vă pe legume şi fructe cât mai colorate “Aici intră gama antioxidanţilor, alimentele care luptă cu radicalii liberi, responsabili de îmbătrânire. Vorbim de legume şi fructe cât mai colorate”....

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Salata verde cu masline si rosii

Pentru aceasta primavara, incearca o reteta usoara, din salata verde , rosii si masline. Fa un dressing simplu si bucura-te de verdeata de primavara...

duminică, 1 iulie 2012

Dulceata de struguri

Dulceata de struguri este una dintre cele mai apetisante si mai apreciate dulceturi. Se poate servi cu clatite, orez cu lapte si este excelenta peste papanasii prajiti.
Ingrediente dulceata de struguri:

1 kg boabe struguri
1 kg zahar
zeama de la o lamaie
500 ml apa
3 pliculete zahar vanilat

Modul de preparare a retetei:

Pentru dulceata de stuguri trebuie alesi struguri cu boabe mari, nu foarte zemosi, care se pot curata de samburi si de pielita. Se spala boabele de struguri apoi se indeparteaza samburii si pielita.
Zaharul se pune la fiert cu apa si cu sucul de lamaie. Se lasa sa fiarba pana cand siropul s-a legat, se stinge focul si imediat se adauga la dulceata boabele de struguri. Se lasa 10 minute pentru ca boabele de struguri sa lase sucul, apoi se pune cratita din nou la foc, pana se leaga din nou. Trebuie avut grija sa se indeparteze spuma de pe dulceata de indata ce apare.
Dulceata de struguri este gata cand siropul este legat (ridicand lingura cu care se amesteca in dulceata, siropul curge greu, cu picaturi rare) iar boabele de struguri plutesc uniform in dulceata.
Cand dulceata este gata se adauga zaharul vanilat si se stinge focul. Dulceata de struguri se lasa in cratita sa se raceasca pana aproape de temperatura camerei, apoi se pune in borcane.

Dulceata de capsuni

Dulceata de capsuni, parfumata si aspectuoasa, ne aminteste de lunile de vara mult dupa ce acestea au trecut...
Ingrediente dulceata de capsuni:

1kg capsuni
1kg zahar
1/2 lingurita de sare de lamaie (optional)


Modul de preparare a retetei:

Se spala capsunile, apoi se pun pe o sita sa se scurga, dupa care se rup coditele si se cantaresc.
 Se cantareste aceeasi cantitate de zahar. Se pune intr-o cratita speciala destinata numai prepararii dulceturilor un rand de capsuni, putina sare de lamaie, o parte din zahar, apoi iar capsuni, sare de lamaie si restul de zahar. Se scutura putin cratita, ca fructele sa fie bine cuprinse de zahar, apoi se lasa la rece cateva ceasuri, chiar o noapte. A doua zi capsunile se pun la fiert la foc mic, apoi la foc mai iute. Din cand in cand se mai scutura cratita. Pe masura ce se formeaza spuma, se culege cu varful unei linguri si se pune deoparte. Dulceata trebuie sa fiarba repede pentru ca fructele sa nu-si schimbe culoarea. Catre sfarsit, cand dulceata de capsuni incepe sa bolboroseasca, se ia o lingurita de zeama, se pune la rece, apoi se incearca daca este destul de legata. Daca curge din lingurita ca apa, nu este legata. Dar daca zeama de dulceata face “ata”, adica ridicand lingurita se formeaza un fir subtire, care se intinde daca lingurita se ridica mai sus, atunci dulceata de capsuni este legata. Dulceturile de fructe, obisnuiesc sa mai lase zeama, desi au fost legate atat cat trebuie. De aceea e mai practice sa nu fie puse imediat in borcan, ci dup ace s-au luat de la foc sa fie acoperite cu un servet ud si sa fie lasate sa se raceasca in cratita. Daca dupa cateva ore zeama s-a mai deslegat, se mai pune putin pe foc, dar cu bagare de seama sa nu treaca de momenul cand e “la punct”. Dulceata se incearca apoi inca o data si se da deoparte. Se lasa tot in cratita sa se raceasca, caci daca se pune calda in borcan, fructele se ridica si zeama ramane la fund. Cand e rece se pune in borcan curat si bine uscat, se acopera cu celofan si se leaga.

Dulceata de visine

Dulceata de visine, fiind acrisoara, este foarte buna la clatite si la alte prajituri.
 Ingrediente dulceata de visine :
Visine
Zahar de greutate egala cu visinele

Modul de preparare a retetei:

Se spala visinele, apoi se rup coditele si se scot samburii si pun pe o sita sa se scurga, dupa care se cantaresc. 
Se cantareste aceeasi cantitate de zahar. 
Se pune intr-o cratita speciala destinata numai prepararii dulceturilor un rand de visine, o parte din zahar, apoi iar visine si restul de zahar. 
Se scutura putin cratita, ca fructele sa fie bine cuprinse de zahar, apoi se lasa la rece cateva ceasuri, chiar o noapte.
 A doua zi visinele se pun la fiert la foc mic, apoi la foc mai iute. 
Din cand in cand se mai scutura cratita. 
Pe masura ce se formeaza spuma, se culege cu varful unei linguri si se pune deoparte. 
Dulceata trebuie sa fiarba repede pentru ca fructele sa nu-si schimbe culoarea. 
 Catre sfarsit, cand dulceata de visine incepe sa bolboroseasca, se ia o lingurita de zeama, se pune la rece, apoi se incearca daca este destul de legata. 
Daca curge din lingurita ca apa, nu este legata. Dar daca zeama de dulceata face “ata”, adica ridicand lingurita se formeaza un fir subtire, care se intinde daca lingurita se ridica mai sus, atunci dulceata de visine este legata. 
Se lasa sa se raceasca in cratita, acoperita cu un servet ud. 
Daca dulceata mai lasa zeama, se mai pune pe foc, pana scade la loc. 
Apoi se verifica din nou, si se lasa sa se raceasca, dupa care se pune in borcane curate si uscate si se acopera cu celofan si se leaga.

Dulceata de gutui

Mirosul gutuilor coapte si aroma dulcetii proaspete de gutui sunt inconfundabile.
Ingrediente dulceata de gutui:

600 g gutui curatate
1 kg zahar
500 ml apa
100 g glucoza
zeama de la o lamaie
optional: 1 plic zahar vanilat
 
Modul de preparare a retetei:

Gutuile bine coapte se mai tin 2-3 saptamani sa se maturizeze, timp in care va vor delecta cu mirosul lor deosebit. 
Se spala si se curata apoi de coaja. 
Se taie in felii si se curata de samburi. 
Gutuile au si parti pietroase, care se indeparteaza tot acum.
Apa, zeama de lamaie, zaharul si glucoza se amesteca pe foc. 
Cand siropul fierbe, se adauga feliile de gutui. 
Dulceata de gutui se lasa pe foc mic pana cand gutuile se inmoaie.
 In timpul fierberii gutuile se vor oxida si vor capata o culoarea rosie. 
Daca dorim sa pastram culoarea aurie, gutuile se taie cuburi mici sau se dau pe razatoarea mare. 
Astfel, gutuile vor fierbe mai repede si isi vor pastra culoarea caracteristica.
Cand dulceata s-a legat si gutuile sunt fierte se stinge focul. 
Se lasa dulceata de gutui sa se racoreasca in cratita in care a fost facuta, apoi se pune, calda (nu fierbinte) in borcane.

Biscuiti cu miere de albine

Mierea de albine da biscuitilor o aroma extraordinara.
Ingrediente biscuiti cu miere de albine:

500 g faina
250 g zahar pudra
120 g nuci macinate
3 oua intregi
3 linguri miere de albine
1 praf zahar vanilat
1 varf de cutit bicarbonat de sodiu.
 

Modul de preparare a retetei:


Cantitatile de mai sus se pun pe o planseta si se framanta bine.
Se intinde o foaie de 0,5 cm grosime, care se taie cu diferite forme de biscuiti.
 Biscuitii se trec prin albus, se presara cu zahar tos, se asaza pe o tava presarata cu faina si se coc la foc potrivit.

Salam de biscuiti

 Salamul de biscuiti este o reteta de prajituri foarte apreciata de familia mea.
Ingrediente salam de biscuiti:

1/2 kg biscuiti
1/2 kg rahat
300 g nuci sau alune
50 g stafide
25 ml esenta rom
170 ml apa
50 g cacao
zahar vanilat, coaja de portocala, un varf cutit sare

Modul de preparare a retetei:

Biscuitii se pun intr-o punga de plastic si se sfarama, de marimea unei alune. 
Nucile se pun pe o tava si se tin 5-10 minute in cuptor, apoi se pun intr-o punga de plastic si se sfarama cu sucitorul.
 Rahatul se taie cubulete mici, cat o aluna. 
Stafidele se pun intr-o cana cu esenta de rom si apa cat sa le acopere si se lasa 30 min- 1 ora, sa se rehidrateze.
Restul de apa, un varf de cutit de sare si zaharul se pun pe foc, intr-o cratita de 3 l, pana cand se topeste zaharul. 
Apoi se ia de pe foc si se adauga stafidele si apa cu esenta de rom in care acestea au stat si coaja de portocale. 
Se adauga nucile, rahatul si biscuitii, cacaua. 
Se amesteca cu grija compozitia de salam de biscuiti, prin rasturnare.
Se ia o foaie de plastic si se aranjeaza pe ea cateva linguri din compozitia de salam de biscuiti. 
Se ruleaza apoi foaia si se preseaza, astfel incat ingredientele sa se lipeasca intre ele. 
Salamul de biscuiti astfel format se pune in frigider pentru cateva ore, apoi se poate taia in felii. 
Feliile de salam de biscuiti se servesc ca prajituri, pudrate cu cacao cernuta prin sita deasupra lor.
Pentru a pastra salamul de biscuiti mai mult timp la frigider, fara a se usca sau a prinde miros neplacut, il puteti scoate din folia de plastic a doua zi (cand biscuitii au absorbit umezeala si salamul de biscuiti are o consistenta ferma) si il ambalati in folie alimentara de aluminiu.

Ciorba de zarzavat cu zeama de varza

Ciorba de zarzavat acrita cu zeama de varza este o reteta gustoasa de mancare fara carne.
Ingrediente ciorba de zarzavat cu zeama de varza:

2 cartofi
2 morcovi
1/4 telina
albitura (1 patrunjel, 1 pastirnac)
1 fir de praz
2 rosii
1 ardei gras
2 l apa
0,5 l zeama de varza
50 g unt
2 oua
2 linguri faina
150 ml smantana
1 lingura bulion
sare, piper

Modul de preparare a retetei:

Zarzavatul se curata, se toaca si se pune la fiert: intai se pun morcovii, apoi dupa 5 - 10 minute restul zarzavaturilor. 
Cand zarzavaturile sunt fierte se adauga rosiile curatate de coaja, taiate rondele, bulionul si zeama de varza. Se topeste untul, se amesteca il acesta faina si cateva linguri cu ciorba, apoi se adauga la mancare. 
 Ouale se bat cu un praf de sare, se adauga smantana si cu acest amestec se drege ciorba de zarzavat. 
Se stinge focul si se presara verdeata tocata marunt.

Ciorba Radauteana

Ciorba Radauteana este o ciorba foarte gustoasa pregatita din carne de pui, legume si dreasa cu smantana. Ciorba Radauteana este o reteta traditionala romaneasca, specifica nordului Moldovei.
 
Ingrediente ciorba radauteana:

Pentru Ciorba Radauteana:
1 kg carne de pui (preferabil piept)
2 morcovi
2 cartofi
1/4 telina (150 g)
1 radacina de pastarnac sau 1 patrunjel
2 ardei gras
1 ceapa mare
3 galbenusuri de ou
500 ml smantana
2 -3 linguri otet
5 - 6 catei de usturoi
verdeata tocata

Modul de preparare a retetei:

Se fierbe pieptul de pui impreuna cu legumele in 2-3 l de apa cu sare, pana cand carnea este foarte bine fiarta. 
Se scoate carnea si legumele iar supa se strecoara prin tifon. 
Daca pieptul are pielita sau oase, acestea se indeparteaza. 
Carnea se taie bucatele cat mai mici, la fel si legumele. 
Se pun carnea si legumele inapoi in supa. 
Cand supa fierbe, se toarna smantana batuta cu galbenusurile de ou, amestecand repede. 
Se acreste cu otet, se adauga usturoiul facut mujdei si se potriveste supa de sare. 
Supa radauteana se serveste fierbinte, presarata cu verdeata tocata marunt. 
Ciorba Radauteana se poate prepara si din pui sau gaina intreaga, insa este mai usor sa preparam aceasta ciorba din piept de pui (carnea trebuie aleasa de pe oase si taiata marunt).

Ciorba pescareasca

Ciorba pescareasca este o reteta deosebita de mancare. Ciorba se serveste calda, cu ardei iute si mamaliguta fierbinte.
Ingrediente ciorba pescareasca:

500 g crap fara cap
500 g somotei
500 g biban sau platica
400 g hamsie
250 g morcov
250 g albitura
500 g ceapa
100 ml ulei
1 kg rosii
1,5 l bors
50 ml otet
sare, patrunjel, leustean verde

Modul de preparare a retetei:

Se curata zarzavatul, se taie bucati subtiri si se pune la fiert impreuna cu ceapa tocata marunt si uleiul.
Separat se fierb hamsiile, se trec printr-o strecuratoare si se pune in oala cu ciorba. 
Se fierbe borsul separat si se adauga la ciorba de peste.
Se curata restul pestelui, se spala, se taie in bucati si se pun in oala cu ciorba. 
Se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se adauga rosiile curatate de coaja si taiate in felii, se potriveste de sare, se acreste dupa gust cu otet. 
Se mai lasa pe foc 5 minute, apoi se da oala cu ciorba pescareasca deoparte, se presara frunzele de leusteansi patrunjel, tocate marunt.

Ciorba cu perisoare din peste

Ciorba cu perisoare din peste, o reteta delicioasa de ciorba de peste, pe care o putem prepara mai ales cand avem pesti mari, din care facem file-uri.
Ingrediente ciorba cu perisoare din peste:

1,5 kg peste
250 g morcovi
250 g albitura (telina, patrunjel)
250 g ceapa
200 g bulion
100 g orez
200 g paine alba
2 oua
1,5 l bors
50 ml ulei
verdeata, sare, piper
optional: capete si cozi de peste, oase de peste

Modul de preparare a retetei:

Se curata morcovii, telina si ceapa, se spala si se toaca marunt. 
Se pun la fiert in apa rece su sare.
Separat, se fierb capetele si cozile de peste (sau oasele), la foc foarte mic. 
Aceasta zeama se strecoara peste zarzavat si se lasa sa fiarba. 
Se pune apoi orezul, bulionul si borsul.
Pestele se curata, se dezoseaza, se spala si se toaca impreuna cu painea. 
Se amesteca in compozitie sare, piper macinat, ouale, verdeata tocata marunt. 
Se formeaza perisoare care se introduc in ciorba cand aceasta clocoteste.
Se lasa ciorba cu perisoare din peste sa fiarba 10 - 15 minute, apoi se stinge focul, se potriveste de sare si acreala, se presara vedeata tocata marunt.

Ciorba de burta

Reteta traditionala romaneasca de ciorba de burta.
Ingrediente ciorba de burta:
500 g burta de vita prefiarta
300 g oase vitel, cu cartilaje sau carne
500 g zarzavat de supa (morcov, telina, patrunjel)
100 g ceapa
1 capatana de usturoi
2 galbenusuri
100 ml smantana
2 lamai
frunze de leustean si telina

Modul de preparare a retetei:

Se spala bine burta si oasele de vitel si se pun la fiert intr-o oala mare, cu 4 l de apa. 
Se ia spuma pana cand nu mai apare, se mai lasa pe foc o jumatate de ora, apoi se adauga legumele, intregi. Acestea se lasa la fiert dar se indeparteaza ulterior. 
Se pune si 1 lingurita de sare.
Se tine pe foc pana cand carnea se desprinde de pe oase si se verifica daca a fiert burta. 
Se indeparteaza oasele si zarzavatul, se taie burta fideluta si carnea bucatele mici. 
Se bat galbenusurile cu smantana, se dilueaza treptat cu cate un pic de zeama, apoi se adauga peste ciorba de burta. Se completeaza cu carnea si burta, taiate, usturoiul facut mujdei, sucul de la lamai si sare dupa gust, o lingura de ulei.

Gulas de pui

O reteta de gulas ardelenesc, plina de savoare. Se serveste fierbinte cu garnitura de galuste de cartofi.
Ingrediente gulas de pui:
2 pui mijlocii
100 g untura(unt)
150 g smantana
25O ml supa de pasare
2 linguri faina
1 lingurita rasa chimen
sare
piper.
Pentru galuste:
5-6 cartofi potriviti
2 oua
100 g faina
50 g unt
sare
piper
1 lingura pesmet.

Modul de preparare a retetei:

Puii curatati si spalati se taie in patru, se presara cu sare si se prajesc in untura incinsa.
Cand sunt frumos rumeniti se scot bucatile si se asaza intr-o cratita potrivita.
In restul de untura se caleste faina si chimenul.
Cand s-a ingalbenit usor faina, se stinge cu supa si smantana si se fierbe pe foc domol 20-25 minute, dupa care sosul se strecoara peste bucatile de pasare.
Se potriveste de sare si piper si se fierbe 20-25 minute.
Prepararea galustelor.
Cartofii fierti in coaja, se curata si se sfarama cu furculita sau se trec prin masina de tocat carne.
Se adauga ouale, o bucatica de unt, faina si se amesteca bine cu mana, potrivind si de sare si piper.
Din aceasta compozitie, se iau cu mana inmuiata in faina, bucati si se fac galuste de grosimea degetului, lungi de 4-5 cm.
 Cand sunt toate gata, se pun la fiert intr-o cratita cu apa clocotita cu sare.
Cand apa da in clocot se intorc galustele si se lasa la foc mic inca cca 15 minute fara sa fiarba.
Se scurg apoi de apa, se pun pe o farfurie si se stropesc cu unt topit; dupa gust se pot da la cuptor pentru cateva minute.
Se servesc fierbinti la gulas.

Gulas unguresc

Gulasul este o mancare traditionala in Ungaria, fiind preparat cu cartofi. Gulasul si sosul cu ceapa sunt insa foarte bune si cu paste fainoase pregatite in casa, fierte 10 minute in apa si amestecate apoi in sos. 
Gulasul preparat dupa aceasta reteta va va ramane in amintire prin gustul sau dulce-picant si aroma deosebita. 
Ingrediente gulas unguresc:

500 g de carne de porc
200 g de untura sau ulei
1 lingurita boia dulce
1 varf de lingurita boia iute
4 cepe mari
3 rosii
1 catel de usturoi
1 morcov
1 kg cartofi
100 g smantana
1 lingurita zahar
1 litru apa
frunze de patrunjel, sare, piper

Modul de preparare a retetei:

Pentru aceasta reteta de gulas se va prefera carnea de porc impanata cu grasime, aceasta fiind mai frageda si mai gustoasa. 
De asemenea, pentru a fi mai gustos, gulasul se prepara cu untura. 
Gulasul poate fi preparat insa si cu ulei.
Se topeste untura intr-o cratita mare, se pune carnea taiata in bucatele si se lasa sa se rumeneasca. 
Cand au ajuns de culoare aramie, se scot si se tin la cald.
In untura ramasa se pune ceapa taiata marunt. 
Cand a devenit aurie, se adauga la gulas usturoiul tocat marunt, morcovul ras, rosiile taiate si carnea. 
Se adauga boiaua, sarea, piperul, zaharul si se toarna apa fierbinte cat sa acopere bucatile de carne.
Cratita cu gulas se lasa sa fiarba la foc mic pana aproape a fiert carnea. 
Se adauga la gulas cartofii taiati bucati si, daca este necesar, se completeaza cu apa fierbinte sosul. 
Gulasul este gata cand au fiert cartofii - se incearca, folosind o furculita.
Gulasul preparat dupa aceasta reteta este delicios servit cu smantana si patrunjel verde. 
Daca doriti puteti sa faceti gulasul mai picant adaugand mai mult piper si boia iute, sau ardei iute tocat marunt.

Lasagna de pui

Reteta traditionala italiana de lasagna preparata cu carne de pui.
Ingrediente lasagna de pui:

1 pachet foi lasagna
350 g carne pui, tocata
100 g ciuperci, taiate felii
1 ceapa mica tocata
2 catei usturoi
100 ml vin rosu
150 ml supa pui (sau apa si concentrat de pasare)
250 ml suc rosii
1 lingura zahar
3 linguri ulei masline
Sos Bechamel pentru lasagna: 500 ml lapte, 70g unt, 50 g faina, 70 g parmezan, 1 ou, sare, piper alb

Modul de preparare a retetei:
 
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se caleste ceapa si usturoiul, tocate. 
Se adauga ciupercile si carnea de pui si se tin 3-4 minute, amestecand cu o lingura de lemn si sfaramand cocoloasele care se formeaza cand calim carnea tocata. 
Se adauga vinul si supa de pasare si se fierbe 5 minute.
Se completeaza cu sucul de rosii si se lasa sa fiarba pana cand este fiarta carnea.
Se pregateste sosul alb pentru lasagna de pui: se topeste untul intr-o tigaie, se inglobeaza faina, apoi se adauga laptele avand grija sa sfaramam cocoloasele, pentru a obtine un sos omogen. 
Se fierbe sosul pana se ingroasa. 
Se lasa sa se raceasca apoi se inglobeaza oul batut, jumatate din parmezan, se condimenteaza cu sare si piper alb.
Foile de lasagna se pregatesc conform indicatiilor producatorulu. 
Se unge o tava si se pune un strat de foi, suprapunand un pic marginile foilor de lasagna. 
Se adauga jumatate din amestecul de carne de pui, apoi se pune un alt strat de foi si iar carne. 
Peste ultimul strat de foi se toarna sosul Bechamel si se presara restul de parmezan.
Se baga lasagna la cuptor 40 -50 de minute. Lasagna se intoarce o data dupa 30 minute, pentru a se coace uniform.

Cannelloni cu pui si sos de rosii


Reteta traditionala italiana pentru prepararea rulourilor Cannelloni cu pui si sos de rosii
Ingrediente cannelloni cu pui si sos de rosii:
500 g carne de pui, tocata
800 g rosii decojite taiate cubulete
125 g cannelloni
250 ml smantana sau iaurt
1 ceapa mica tocata marunt
2 morcovi tocati sau rasi
2 cepe verzi, tocate
1 ardei iute tocat (fara seminte)
4 linguri vin alb sau supa de pui
1 ou
2 linguri ulei masline
2 linguri parmezan ras
1/2 legatura patrunjel verde, tocat
Modul de preparare a retetei:
 
Se da drumul cuptorului, sa fie incins cand bagam tava cu cannelloni in el. 
Se pune uleiul intr-o tigaie si se caleste ceapa, ardeiul iute si morcovul. 
Se adauga rosiile, frunzele de patrunjel si vinul sau supa de pui si un varf de lingurita de sare, pentru ca rosiile sa lase sucul. 
Se lasa pe foc 10 minute.
Oul se bate si se amesteca ceapa verde cu carnea de pui, oul, smantana, parmezanul. 
Se condimenteaza cu sare si piper alb proaspat rasnit. 
Compozitia de cannelloni se pune in cornet si se umplu rulourile.
Se unge o tava cu ulei de masline, se toarna jumatate din sosul de rosii, se aseaza cannelloni unul langa altul si se toarna restul de sos de rosii. 
Rulourile Cannelloni se dau la cuptor 40 - 50 minute. 
Se servesc fierbinti, dar pot fi pastrate si reincalzite la cuptor.