Salata verde ajuta digesti

Verdeturile si legumele de primavara ajuta digestia si sunt ideale pentru o cura de detoxifiere a organismului, la indemna oricui. O salata racoritoare va combina cat mai multe dintre aceste ingrediente, cu tot cu vitaminele si mineralele lor, indispensabile corupului tau, iar salata verde, in special, se va ocupa de tranzitului intestinal si activitatea fiicatului.

Alimente minune anti-îmbătrânire

Sănătatea se menţine cu o combinaţie de alimente, nu doar cu proteine sau crudităţi. Aflaţi ce nu ar trebui să vă lipsească din dietă pentru a trăi mult şi bine. Bazaţi-vă pe legume şi fructe cât mai colorate “Aici intră gama antioxidanţilor, alimentele care luptă cu radicalii liberi, responsabili de îmbătrânire. Vorbim de legume şi fructe cât mai colorate”....

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Salata verde cu masline si rosii

Pentru aceasta primavara, incearca o reteta usoara, din salata verde , rosii si masline. Fa un dressing simplu si bucura-te de verdeata de primavara...

marți, 8 mai 2012

Salsa cu roşii

Salsa este numele generic, de provenienţă latină, pentru sos şi desemnează în cultura culinară internaţională sosurile crude mexicane. Însoţitoare tradiţionale ale mâncărurilor mexicane (nachos, fajitas, quesadilla), sosurile crude mexicane au la bază roşiile şi ceapa roşie, tăiate cubuleţe şi marinate uşor în ulei de măsline, în amestec cu lămâie sau limetă şi aromate cu frunze de coriandru. Una dintre cele mai populare, salsa cu roşii vă va suprinde cu prospeţimea sa.

Porţii: 4
Timp de preparare: 15 minute (plus 30 pentru marinare)



 Ingrediente:
  • 2 roşii mari
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă roşie medie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 jumătate de ardei iute sau câteva picături de Tabasco (opţional)
  • 1 limetă (sau 1 jumătate de lămâie)
  • 1 lingură frunze de coriandru tocate
  • sare
  • piper
Preparare:
  1. Spălaţi roşiile şi ardeii. Curăţaţi ceapa, scoateţi cotorul ardeiului şi îndepărtaţi partea neagră a roşiilor.
  2. Extrageţi sucul de limetă sau lămâie. Tocaţi coriandrul.
  3. Tăiaţi cubuleţe egale roşiile, ardeiul gras şi, opţional, cel roşu, ceapa.
  4. Amestecaţi legumele într-un castron. Adăugaţi frunzele de coriandru tocate.
  5. Adăugaţi uleiul de măsline şi zeama de lămâie.
  6. Asezonaţi cu sare şi piper.
  7. Lăsaţi la rece salata pentru 20-30 de minute pentru a se pătrunde toate ingredientele.
Salsa se serveşte rece, alături de mâncărurile tradiţionale mexicane şi nu numai. O puteţi folosi alături de orice gustare care solicită o salată.


!!!Dacă vă deranjează gustul frunzelor de coriandru, înlocuiţi-le cu cele de pătrunjel.
 
!!!Pentru salsa se folosesc legume coapte dar cu textură fermă.
 
 !!!Nu lăsaţi legumele prea mult. Dpă 1-2 ore legumele încep să se înmoaie şi să-şi schimbe gustul.
 
 
 
 
 

Salată de toamnă cu ton


O salată rapidă, care aduce un pic de prospeţime în zilele neguroase ale toamnei. Ceea ce  desăvârşeşte acestă salată este dressingul de muştar cu maioneză şi lămâie care dă un tonus deosebit întregii compoziţii.

Porţii: 2
Timp de preparare: 25 minute


















Ingrediente:
  • 1 conservă de bucăţi de ton în ulei
  • 1 salată verde
  • 2 linguri boabe de fasole roşie din conservă
  • 2 linguri boabe de porumb din conservă
  • 2 ouă
  • 6-8 roşii cherry
  • 1 cană de crutoane (opţional)
  • 1 lingură de maioneza
  • 1 lingură rasă de muştar
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • sare
  • piper
Preparare:
  1. Puneţi la fiert ouăle în apă cu sare. Fierbeţi ouăle timp de 6-8 minute de când începe să fiarbă apa. După ce au fiert, transferaţi-le în apă foarte rece.
  2. Desfaceţi şi spălaţi bine frunzele de salată sub jet de apă rece. Tăiaţi frunzele de salată sau rupeţi-le cu mâna în două boluri de servire. Spălaţi roşiile.
  3. Desfaceţi conserva de ton şi separaţi uleiul. Presăraţi carnea de ton peste frunzele de salată.
  4. Adăugaţi peste salată roşiile , boabele de porumb şi cele de fasole.
  5. Faceţi un sos din maioneză, muştar, zeamă de lămîie şi ulei din conservă, sare şi piper.
  6. Decoraţi cu ouăle decojite şi tăiate în sferturi pe lungime.
  7. Adăugaţi dressingul peste salată şi, opţional, crutoane.
Serviţi imediat.

Salată cu carne de vită


O retetă dietetică, dar hrănitoare – salată asortată, asezonată cu fâșii suculente de antricot de vită la grătar și stropită pe ici pe colo cu un dressing, tot dietetic.

Portii: 1
Timp de preparare: 15 minute




 
 Ingrediente:
  • 120 g antricot de vită
  • 100 g salată verde (sau mix de salată)
  • 2 roșii
  • 1 ardei gras
  • o jumătate de castravete (de seră)
  • sare și piper
pentru dressing
  • 1 lingură de muștar (de preferat, muștar de Dijon)
  • 2 linguri de iaurt degresat
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
  • sare și piper
Preparare:
  1. Bucata de antricot (cam jumătate de felie) se pune la fript pe grătar.
     
     Dacă folosiți un grătar de interior, acesta trebuie să fie încins. Nu sărați și nu piperați vita decât după ce s-a făcut
     
  2. Se ține pe grătar câte 5 minute pe fiecare parte pentru antricot mediu (mijlocul va fi roz – vezi foto). Dacă doriți ca vita să fie bine făcută, se ține pe fiecare parte cam 8-9 minute.
  3. Între timp, spălați salata, roșiile, castravetele și ardeiul gras.
  4. Tăiați roșiile, castravetele și ardeiul ca pentru salată – cuburi mari.
  5. Puneți salata, roșiile, castravetele și ardeiul într-un bol de salată.
  6. Preparați dressingul. Într-o ceașcă, amestecați muștarul cu iaurtul. Încorporați uleiul. Adăugați zeama de lămâie. Potriviți de sare și piper.
  7. După ce antricotul de vită este gata, scoateți-l pe un fund de lemn. Cu ajutorul unui clește, tăiați-l cât este fierbinte. Antricotul se taie în felii subțiri.
  8. Puneți vita peste salată. Ornați cu dressing și serviți.
Salata cu carne de vită se poate servi imediat, cât carnea de vită este caldă. De asemenea, se poate servi și rece.
Această salată are aproximativ 300 calorii / porție.

Sandviş cu salată de ou


Una dintre cele mai iubite salate ale lumii, salata de ou cu maioneză, verdeţuri şi ceapă, se pretează de minune a fi tartinată şi servită musafirilor sau scoasă la iarbă verde pentru un picnic. Secretul unui sandviş cu salată de ou constă în alegerea corectă a pâinii: obligatoriu neagră, de secară sau din făină de măciniş integral (graham).

Porţii: 2
Timp de preparare: 20 minute


  

Ingrediente:
  • 5 ouă fierte
  • 3 linguri de maioneza
  • 1 ceapă mică roşie sau una verde
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 lingură frunze de mărar tocate
  • 1 linguriţă rasă de piper multicolor măcinat
  • sare după gust
  • frunze de salată sau rucola
  • pâine (neagră, de secară, etc) pentru servire
Preparare:
  1. Curăţaţi ceapa şi ouăle de coajă.
  2. Spălaţi frunzele de salată şi puneţi-le la zvântat.
  3. Prăjiţi feliile de pâine.
  4. Tocaţi ouăle cubuleţe cu latura de o jumătate de centimetru. Dacă folosiţi ceapă roşie, tocaţi-o fin. Dacă utilizaţi ceapă verde, tăiaţi-o rondele fine.
  5. Amestecaţi într-un bol ouăle cu ceapa, maioneza, lingura de zeamă de lămâie, mărarul, sare şi piper multicolor.
  6. Aşezaţi frunze de salată pe fiecare felie de pâine şi peste salată de ouă.
  7. Ornaţi cu ceapă, verdeaţă sau o jumătate de felie subţire de lămâie.
!!!! Salata de ou este mai bună dacă stă minim o jumătate de oră la rece înainte de folosire pentru a da timp aromelor să fuzioneze.
 
   !!!! Copiii şi femeile însărcinate trebuie să consume cu moderaţie sau să evite consumul de salată de ou. Avertismentul este valabil şi pentru pentru persoanele cu un nivel al colesterolului ridicat.
 
 

Baba ghanoush

Specifică bucătăriilor levantine, baba ghanoush (cunoscută şi ca baba ghannoug sau baba ghanouj) este unul dintre cele mai populare aperitive în ţări precum Liban, Siria sau Iran şi este nelipsit de la nicio masă. Gustul specific al baba ghanoush-ului este dat de prezenţa pastei de susan (tahini).

Porţii: 6
Timp de preparare: 40 de minute



 Ingrediente:
  • 2 vinete potrivit de mari
  • 3 căţei de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 linguri zeamă de lămâie
  • 3 linguri tahini
  • 1 lingură ceapă verde(opţional)
  • 2 linguri de pătrunjel tocat proaspăt
  • sare şi piper
  • lipii şi roşii pentru servire
Preparare:
  1. Coaceţi vinetele pe plită sau flacără directă până când coaja s-a înnegrit şi miezul s-a înmuiat.
  2. Introduceţi vinetele timp de 1 minut în apă foarte rece.
  3. Curăţaţi coaja vinetelor şi puneţi-le la scurs într-o sită timp de 15 minute.
  4. Pasaţi vinetele.
  5. Amestecaţi pasta de vinete cu usturoiul pisat, zeamă de lămâie, uleiul de măsline, tahini, ceapă verde tăiată fin, frunze de pătrunjel tocat, sare şi piper.
Baba ghanoush se serveşte după ce a stat minim 2 ore la rece, cu lipii şi roşii.



Salată picantă cu pui, piersici şi nuci



O nebunie de salată la care puteţi folosi, în mod ingenios, resturile unei fripturi de pui. Au venit musafiri prea târziu sau nu au mâncat toată friptura? Nu-i nimic. Le faceţi a doua zi o salată din ea.

Porţii: 4

Timp de preparare: 20 minute






 Ingrediente:
  • 1 jumătate de pui fript, rece
  • 3 piersici tari
  • 100 grame miez de nucă
  • 150 grame frunze de salată asortată
  • 100 grame tulpină de ţelină verde
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 4 linguri oţet balsamic
  • 4 linguri sos de soia light (preferabil cu ciuperci)
  • piper proaspăt măcinat
Preparare:
  1. Dezosaţi puiul şi scoateţi pielea de pe carne. Tăiaţi carnea de pui în fâşii.
  2. Tăiaţi ţelina rondele. Scoateţi sâmburele piersicilor şi tăiaţi-le felii.
  3. În patru boluri sau farfurii de servire aşezaţi un pat de salată amestecată cu tulpina de ţelină.
  4. Adăugaţi carnea de pui şi piersicile.
  5. Amestecaţi uşor.
  6. Formaţi un dressing din sosul de soia, oţetul balsamic şi ulei şi distribuiţi-l egal peste fiecare fafurie.
  7. Presăraţi miez de nucă peste şi piper proaspăt măcinat.
Salata picantă de pui se serveşte ca atare, la temperatura camerei, sau scoasă de la rece.

 !!!Puteţi pregăti salata din timp dar nu turnaţi dressingul peste ea decât înainte de servire.
 
  !!!La această reţetă se pot folosi şi alte bucăţi de carne de pui fripte la cuptor sau grătar.