duminică, 1 iulie 2012

Dulceata de gutui

Mirosul gutuilor coapte si aroma dulcetii proaspete de gutui sunt inconfundabile.
Ingrediente dulceata de gutui:

600 g gutui curatate
1 kg zahar
500 ml apa
100 g glucoza
zeama de la o lamaie
optional: 1 plic zahar vanilat
 
Modul de preparare a retetei:

Gutuile bine coapte se mai tin 2-3 saptamani sa se maturizeze, timp in care va vor delecta cu mirosul lor deosebit. 
Se spala si se curata apoi de coaja. 
Se taie in felii si se curata de samburi. 
Gutuile au si parti pietroase, care se indeparteaza tot acum.
Apa, zeama de lamaie, zaharul si glucoza se amesteca pe foc. 
Cand siropul fierbe, se adauga feliile de gutui. 
Dulceata de gutui se lasa pe foc mic pana cand gutuile se inmoaie.
 In timpul fierberii gutuile se vor oxida si vor capata o culoarea rosie. 
Daca dorim sa pastram culoarea aurie, gutuile se taie cuburi mici sau se dau pe razatoarea mare. 
Astfel, gutuile vor fierbe mai repede si isi vor pastra culoarea caracteristica.
Cand dulceata s-a legat si gutuile sunt fierte se stinge focul. 
Se lasa dulceata de gutui sa se racoreasca in cratita in care a fost facuta, apoi se pune, calda (nu fierbinte) in borcane.

0 comentarii:

Trimiteţi un comentariu